Nigeria, grote economie, arme bevolking

Mijn volk is sinds kort de grootste economie van Afrika, met een bruto binnenlands product van 457 miljard euro. Tegelijkertijd hebben 63,2 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater en meer dan 112 miljoen mensen, twee derde van de bevolking, geen sanitaire voorzieningen.

Ook is er het aanhoudende conflict met terreurorganisatie Boko Haram, in 2014 goed voor 6000 slachtoffers in het noorden van het land. Een vreselijk cijfer, dat is zeker, maar om het toch even in perspectief te plaatsen: Nigeria kent jaarlijks 97.000 kinderslachtoffers door diarree, veroorzaakt door een gebrek aan stromend water en sanitair.

Basishygiëne moet armoede doorbreken

De armoede treft 44,9 procent van de bevolking op het platteland. Die is daarmee veel groter dan de 12,6 procent armen in de steden. Maatregelen om armoede tegen te gaan zijn meer georganiseerd in stedelijk gebied en hebben dan ook een grotere impact.

Zuiver water en goede sanitaire voorzieningen blijven de eerste stap in de richting van een veilig en gezond Nigeria. Dit vereist een groot engagement van onze leiders, iets waar mijn hulporganisatie op toeziet en via campagnewerk beetje bij beetje successen boekt.

Nigeriaanse ambtenaren waren onder meer aanwezig op de Sanitation and Water for All High Level Meeting in Washington DC in april 2014 en beloofden toen schoon water, basistoiletten en hygiëne voor iedere Nigeriaan tegen 2025.

Nu de VN-millenniumdoelstellingen (MDG’s) op einde 2015 stopgezet worden en plaats maken voor de VN-duurzaamheidsdoelen (SDG’s) is het tijd om die beloften opnieuw kracht bij te zetten.

Op nationaal niveau is er nood aan een eigen budget voor de aanpak van de watercrisis in het land. Onze leiders zijn zich ondertussen bewust van het grotere belang van water en sanitair: basishygiëne leidt uiteindelijk tot de toegang tot onderwijs, werkgelegenheid en de kans voor velen om de armoedespiraal te doorbreken.

Basismensenrecht

Begin maart 2015 noemde federaal minister Steve Oru het gebrek aan toegang tot deze basisbehoeften een “tragedie”. Een tragedie is het zeker, maar ook al zijn recente tekenen van betrokkenheid veelbelovend, het is nog maar het begin van een veel groter engagement dat nodig is om dit basismensenrecht te realiseren.

Kortetermijnoplossingen zijn slechts een dekmantel die de ware aard van het probleem verdoezelen. Zo wees een recente studie uit dat 48 procent van de gezinnen in het land het moet stellen met ingevoerde zakjes proper water. Nigeria mag dan al de 26ste grootste economie ter wereld zijn, dat maakt ons land nog geen economisch gezonde staat.

Bron: Opinion: Water and Sanitation in Nigeria – Playing the Numbers Game IPS:  

Clinton Ikechukwu Ezeigwe, 23-03-2015