Zes jaar cel voor 'zakenman' die prostituees verkrachtte

ANTWERPEN / LILLE
De Antwerpse strafrechter was vrijdag keihard voor een man van 40 uit het Kempische Lille. Hij stond terecht voor vier gewelddadige verkrachtingen van prostituees, voor afpersing en voor vrijheidsberoving. Hoewel de rechtbank drie feiten niet bewezen achtte wegens twijfel, kreeg de man de door de openbaar aanklager gevraagde zes jaar cel voor wat overbleef. In ons land dekt het zwaarste feit immers alle andere.

De man, die niet aangehouden was en waarvoor na de uitspraak ook geen onmiddellijke aanhouding gevraagd werd, heeft steeds alles met klem ontkend en liet zijn advocaat voluit de vrijspraak pleiten. Op naar de Waalse Kaai voor het bisnummer?

"Een hoog opgeleide en bijzonder intelligente zakenman"

Yuri W. pikte in de Atheneumbuurt vrouwen op in zijn stationcar. Nadat hij hen oraal, vaginaal en anaal had verkracht trok hij een pistoorl en eiste zijn geld terug. In zijn evenementenbureau in Turnhout werden luchtdrukwapens en gebruiksodesn cocaïne gevonden. Volgens de openbaar aanklager is de man een psychopaat. Zijn advocaat had het over "een hoog opgeleide en bijzonder intelligente zakenman", die maar gek zou zijn om dergelijke dingen te doen."

Begin dit jaar verhoorde de federale politie enkele prostituees in het kader van een onopgeloste moordzaak. Eén van de vrouwen vertelde de speurders toen hoe ze in december 2011 was opgepikt in de Atheneumbuurt en 40 euro kreeg. De klant haalde een wapen uit zijn kofferbak en bedreigde en verkrachtte de vrouw in zijn auto. Daarna eiste hij zijn geld terug.

"Honderd euro om zijn sigaret in mijn vagina uit te duwen"

Al snel bleken er nog andere slachtoffers te zijn, elk met een eigen verhaal. Zo werd een andere prostituee in december door de man opgepikt en bedreigd in zijn wagen. Een derde stoephoer had eerder, in oktober 2010, al te maken gekregen met de agressieveling. "Hij wilde 100 euro betalen om een sigaret in mijn vagina uit te duwen", verklaarde ze. "Toen ik weigerde kreeg ik rake klappen.

Yuri W. zou ook in augustus 2011 een vrouw van lichte zeden hebben opgepikt. Er werd een prijs afgesproken, maar de vrouw wilde niet ingaan op de bizarre eisen van de klant. Ze voelde zich bedreigd en kon op de Italiëlei uit de wagen springen.

"Mijn cliënt rookt niet eens"

De slachtoffers gaven een beschrijving van de dader die overeenstemde. Eén van hen had het plaatnummer van de auto genoteerd. Speurders kwamen zo uit bij Yuri. Hij heeft een bedrijf en werd gezien in de Atheneumbuurt. De slachtoffers herkenden hem bovendien.

Genoeg bewijzen voor de aanklager om zes jaar cel te vorderen. Yuri ontkent echter alles. "Een slachtoffer heeft het nummer en het visitekaartje van mijn cliënt, maar ze diende een klacht in tegen een onbekende. Ze kent hem als vaste klant", pleitte meester Pol Vandemeulebroucke. "Mijn cliënt heeft nooit gerookt. Waarom zou hij dan sigaretten willen uitduwen. Ik vraag de vrijspraak."

Jan Heuvelmans

Bron(nen):
PagiA-nieuwsgaring
Correctionele rechtbank
Media Services http://www.mediaservices.be/