Strafrechter straft misbruik van het Payoke-statuut af

ANTWERPEN - Chinese 'mensensmokkelaar' vrijgesproken na vijf maanden onterechte voorhechtenis

De Antwerpse strafrechter sprak maandag een Chinees koppel wegens twijfel vrij dat vervolgd werd voor mensensmokkel en waarvan de man vier jaar cel tegen zich hoorde vorderen. Zonghui C. (40) heeft daardoor bijna vijf maanden onterecht in de cel gezeten. Het parket kan bezwaarlijk beroep aantekenen, want na een heropening van de debatten op vraag van de verdediging voor een herverhoor van de 'slachtoffers', drong openbaar aanklager Eva Herreman zelf aan op een vrijspraak.

 

De verdediging kon echter aantonen dat in dit dossier de informant de eigenlijke smokkelaar was, en dat eens te meer dat statuut misbruikt werd om zijn smokkelwaar, drie familieleden van zijn partner, legaal in het land te kunnen houden.

Geen spatje bewijs

Het koppel, dat, zoals de meeste Chinezen in Antwerpen, in de horeca werkt én gekend is in het gokmilieu, werd er plots door een politie-informant van beschuldigd drie illegale landgenoten die op het punt stonden uitgewezen te worden, voor veel geld naar ons land te hebben gesmokkeld. Ruim tien jaar geleden konden dergelijke slachtoffers legaal in het land blijven voor de loop van het onderzoek: zij genoten van het 'Payoke-statuut'.

Op 25 september werd de zaak behandeld. Vic Van Aelst, die het koppel verdedigt, was niet te spreken over de gang van zaken: "Eens te meer wordt hier door de mafia het Payoke-statuut misbruikt: een mensenhandelaar probeert zijn smokkelwaar legaal in het land te houden door landgenoten van hem valselijk te laten beschuldigen. Wij achterhaalden dat de drie 'slachtoffers' familie zijn van de partner van de 'informant'. Ik vraag dat de rechtbank een aantal zaken opnieuw laat onderzoeken, en een herverhoor beveelt".

En zo geschiedde: op 25 september beval de rechtbank, in plaats van het vonnis uit te spreken, de heropening van de debatten. Dat gebeurde op 15 oktober, met in het dossier de nieuwe verklaringen van de slachtoffers en andere getuigen, een overzicht van de familiebanden van de slachtoffers met de informant en de vertalingen van de getapte telefoongesprekken. Uit dat alles moest de openbaar aanklager bekennen dat er geen spatje bewijs overbleef. In plaats van vier jaar cel voor hem en achttien maanden voor haar (Yuqin W., 43), vroeg Eva Herreman nu zelf de vrijspraak.

 

Jan Heuvelmans

Bron(nen):
PagiA-nieuwsgaring
Correctionele rechtbank
Media Services (http://www.mediaservices.be/)